This page requires a JavaScript-enabled browser
Instructions on how to enable your browser are contained in the help file.
Grootmeester - vragenlijst 1
1.
Welke schimmelziekte kan ontstaan door de combinatie van vocht en hete temperaturen?
a) grijze rotting
b) bentoniet
c) meeldauw
2.
Hoe wordt de gunstige invloed van natuurlijke omstandigheden op de wijnbouw binnen een klimaat genoemd?
a) pourriture grise
b) microklimaat
c) véraison
3.
Welke twee weersomstandigheden kunnen aan rijpe druiven veel schade toebrengen?
a) hagelbuien en teveel regen
b) edele rotting en grijze rotting
c) coulure en black rot
4.
Wat is een synoniem voor het druivenras chenin blanc?
a) pinot blanc
b) riesling
c) steen
5.
Bij koud en nat weer verloopt de bloei van de druivenstok slecht en vindt de bevruchting onvoldoende plaats. Hoe noemen we dit verschijnsel?
a) uitbotten
b) huilen
c) coulure
6.
In de tweede helft van de 19de eeuw vernietigt een druifluis een groot gedeelte van de Europese wijngaarden. Wat is de naam van deze druifluis?
a) Traubenwickler
b) Phylloxera Vastatrix
c) Peronospera Viticola
7.
De gemiddelde jaartemperatuur van een wijngebied om voldoende rijpe druiven te verkrijgen bedraagt minimaal ………
a) 10° Celsius
b) 14° Celsius
c) 18° Celsisus
8.
Hoe heet het proces om bij mousserende wijnen het gistbezinksel naar de hals van de fles te drijven?
a) remuage
b) pupitre
c) gyropalette
9.
Wat is de naam van het muilkorfje dat de kurk van een fles mousserende wijn op zijn plaats houdt?
a) cuve close
b) muselet
c) pupitre
10.
Bij welke Italiaanse wijnclassificatie zijn de voorgeschreven eisen het strengst?
a) Indicazioni Geografiche Tipiche
b) Denominazione di Origine Controllata
c) Dominazione di Origine Controllata e Garantita
11.
Wat moet er naast Vino da Tavola verplicht op het etiket van deze kwaliteitsklasse worden vermeld?
a) de naam Spanje
b) de naam Portugal
c) de naam Italië
12.
Wat is de meest ideale temperatuur voor het schenken van een dessertwijn?
a) 5 à 8° Celsius
b) 8 à 10° Celsius
c) 12 à 15° Celsius
13.
Welke aanduiding staat verplicht op het etiket vermeld staan voor wijnen met geografische afkomst, die niet zijn aangesloten bij de Europese Unie?
a) streek of gebied waar de wijn vandaan komt
b) het woord tafelwijn
c) het smaaktype van de wijn
14.
Welke Duitse wijn wordt van druiven geproduceerd die edele rotting hebben ondergaan?
a) Kabinett
b) Spätlese
c) Trockenbeerenauslese
15.
Welke Appellation Contrôlée uit de Rhône geldt alleen voor rosé wijnen?
a) Gigondas
b) Tavel
c) Vacqueyras
16.
De gemeenten Chinon en Bourgueil zijn bekend om hun rode wijnen. Van welke blauwe druivenvariëteit worden de meeste van deze wijnen gemaakt?
a) gamay noir à jus blanc
b) cabernet franc
c) muscadet
17.
Welke Appellation uit de Bourgogne valt onder de Génériques?
a) Le Montrachet
b) Beaune-Grèves
c) Passe-Tout-Grains
18.
Naast witte wijnen maakt de Sancerre streek ook rosé`s en rode wijnen. Welk druivenras is hiervoor verantwoordelijk?
a) pinot noir
b) cabernet sauvignon
c) syrah
19.
Welke twee druivenrassen worden in de Elzas aangeplant?
a) riesling en terret
b) pinot blanc en tokay pinot gris
c) muscat en clairette
20.
Welk wijngebied in de Bordeaux produceert uitsluitend rode wijnen?
a) Sauternes
b) Saint-Emilion
c) Entre-Deux-Mers
21.
Uit welk wijngebied komen de Appellation Controlée`s Saint-Chinian en Faugères?
a) Côtes du Rhône
b) Languedoc
c) Loire
22.
De Côte d`Or wordt onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. Welke zijn dit?
a) Nuits Saint-Georges en Vosne-Romanée
b) Côte d`Orient en Château de Vougeot
c) Côte de Nuits en Côte de Beaune
23.
Uit welke wijnstreek komt Château Pétrus?
a) Pomerol
b) Saint-Emilion
c) Graves
24.
Welk wijndorp uit de Côte de Beaune is bekend om zijn witte wijnen?
a) Dijon
b) Meursault
c) Pommard
25.
Wat is het Franse woord voor edele rotting?
a) pourriture noble
b) méthode tradionnelle
c) pourriture grise
This is more feedback!
This is the feedback!
feedback!
Back to Top