This page requires a JavaScript-enabled browser
Instructions on how to enable your browser are contained in the help file.
Gezel - vragenlijst 7
1.
Wat is "tannine" ?
a) een ander woord voor eikenhout
b) looizuur, geeft rode wijn rijpingspotentieel
c) lichte koolzuurpareling in witte wijn
2.
Wat is de meeste karakteristieke eigenschap van Beaujolais Primeur ?
a) zijn duidelijke fruitigheid
b) zijn bijna roze kleur
c) de nog wat stroeve smaak
3.
In welke Franse stad is er een jaarlijkse wijnveiling ten voordele van hospitalen ?
a) Reims
b) Dijon
c) Beaune
4.
Wat is een "négociant" ?
a) lid van een wijncoöperatie
b) druiventeler uit de Médoc
c) wijnhandelaar
5.
Wat is een "cave" ?
a) Franse wijnkelder
b) Frans woord voor een kavel
c) dorp in de zuidelijke Champagne
6.
Hoe houdt men een glas wijn het best vast ?
a) aan de kelk
b) er zijn geen regels om een glas vast te houden
c) aan de steel of de voet
7.
Van welke druif wordt Tokay Pinoe Gris meestal gemaakt ?
a) riesling
b) pinot blanc
c) pinot gris
8.
Wat is "nobele rotting" (Pourriture Noble) ?
a) beschimmelde nebiolo druiven
b) rottingsproces dat nefast is voor druiven
c) rottingsproces dat de weelderige zoete Sauternes maakt
9.
Wat betekent "geoxideerd" ?
a) wijn met extreem veel tannines
b) te sterk door zuurstof aangetaste wijn
c) persoon die te diep in het glas gekeken heeft
10.
Wat is een "Beaujolais Villages" ?
a) betere type Beaujalais
b) Beaujolais met iets meer alcohol dan de gewone Beaujolais
c) andere term voor een Beaujolais, Vin de pays
11.
Wat betekent "Mis en bouteilles" ?
a) gezegende wijn
b) gekeurd type kurk
c) gebotteld
12.
Van welke druif wordt Champagne "Blanc de Blancs" meestal gemaakt ?
a) chardonnay
b) pinot blanc
c) pinot meunier
13.
Van welke druif wordt pommard meestal gemaakt ?
a) grenache
b) pinot noir
c) merlot
14.
Wat is de "INAO" ?
a) Een soort AOC-label in Italië
b) Portugees voor "oogst"
c) Een controle-orgaan bij de Franse wijnproductie
15.
Wat betekent "demi-sec" ?
a) half flesje droge wijn
b) half droog of half zoet
c) nog droger dan droog
16.
Van welke druif wordt rode Mercurey meestal gemaakt ?
a) pinot noir
b) fer
c) gamay
17.
Het bekendste en beroemste chateau van de Sauternes (Bordeaux) ?
a) Chateau Cheval Blanc
b) Chateau Carbonnieux
c) Chateau d'Yquem
18.
Wat is een "Jeroboam" ?
a) Boom in de wijngaard
b) 3-liter fles
c) houten tonnetje van 15 liter
19.
Welke twee zuren spelen een belangrijke rol in de smaak van wijn?
a) appelzuur en gistzuur
b) wijnsteenzuur en koolzuur
c) appelzuur en wijnsteenzuur
20.
Welke wijn komt uit het zuidelijk deel van de Rhône?
a) Châteauneuf-du-Pape
b) Chinon
c) Saint-Joseph
21.
Welke natuurlijke grens beschermt de wijngebieden van d Elzas tegen kou en regen?
a) de Alpen
b) de Jura
c) de Vogezen
22.
Wat is de noordelijkst gelegen wijnstreek van Frankrijk?
a) Bourgogne
b) Loire
c) Champagne
23.
Decanteren betekent ………
a) de wijn op kamertemperatuur brengen
b) de wijn filteren om hem te scheiden van zijn depot
c) de wijn overschenken in een karaf om hem te ontdoen van zijn depot of om de wijn wat extra lucht te verschaffen
24.
Welke 4 groepen kunnen we op de tong proeven?
a) zoet, zout, zuur en bitter
b) zoet, zout, kruiden en zuur
c) zoet, bitter, kruiden en zuur
25.
Wat wordt bedoeld met “Mis en Bouteille”?
a) het overhevelen van een wijn naar een schoon vat
b) het opslaan van wijn in opslagtanks
c) het bottelen van de wijn
This is more feedback!
This is the feedback!
feedback!
Back to Top