This page requires a JavaScript-enabled browser
Instructions on how to enable your browser are contained in the help file.
Gezel - vragenlijst 6
1.
In welk wijngebied vernoemt men de meeste wijnen naar hun druivensoort
a) Minervois
b) Côtes du Ventoux
c) Elzas
2.
Wat betekent het als een wijn als "fruitig" omschreven wordt
a) wijn met het aroma van gebakken uitjes
b) wijn met in de geur en smaak iets van vruchten
c) druivenstok die groeit als een appelboom
3.
Wat betekent "rendement"
a) het suikergehalte van de druiven
b) de hoogte tot waar een wijnglas wordt gevuld
c) hoeveelheid wijn die per hectare wordt geoogst
4.
Wat betekent "oenoloog" ?
a) gediplomeerd wijntechnicus
b) vogelsoort die druiven eten
c) verzamelaar van grote wijnen
5.
Wat betekent "vin doux naturel" ?
a) biologische witte wijn
b) lichte met alcohol versterkte zoete witte of rode wijn
c) een andere term voor Sauternes
6.
Wat betekent "domaine" ?
a) wijngoed of wijndomein
b) Frans wijngoed op Corsica
c) de laatste teug uit een glas
7.
In welk wijngebied zijn "De ridders van het proefnapje" (Chevaliers du Tastevin) actief ?
a) Bordeaux
b) Bourgogne
c) Rhône
8.
Wat betekent "vin de pays" ?
a) willekeurige Franse wijn
b) Franse streekwijn
c) begrip zonder wettelijke inhoud
9.
Wat betekent "millésime" ?
a) Frans voor oogstjaar
b) de duizendste gebottelde fles
c) bepaald soort filter
10.
Wat betekent "vendange" ?
a) open houten gistkuip
b) wijn uit de buurt van de Mont Ventoux
c) Frans voor wijnoogst
11.
Wat is "Cenin Blanc" ?
a) krijtrots in Chablis
b) een wijnroute door de Sancerre
c) zeer veel gebruikte druif in Zuid-Afrika
12.
Wat is een "Chai" ?
a) bovengrondse wijnkelder in de Bordeaux
b) inhoudsmaatvan vier fusten
c) de jaarlijkse plukkersmaaltijd
13.
Wat betekent Crémnt" ?
a) Franse term voor mousserende kwaliteitswijn
b) zeldzame witte wijn uit de heuvels rond Nice
c) crèmekleurige wijnfles
14.
Hoe worden wijnglazen best bewaard ?
a) glazen best omgekeerd in de kast zetten, anders komt er stof in
b) glazen rechtop zetten, anders krijgen ze een muffe geur
c) om beschadigingen te voorkomen, glazen best plat leggen
15.
Hoe open je best een fles Champagne ?
a) de kurk moets voorzichtig uit de fleshals worden gewrikt
b) in de Champagnestreek doen ze het met een luide feestknal
c) even schudden en dan de kurk laten wegschieten
16.
Wat is "Beaujolet Primeur" ?
a) het allerbeste type Beaujolais
b) extra snel vergiste Beaujolais van de jongste oogst
c) keuringsambtenaar in de Beaujolais
17.
Wat is "depot" ?
a) droesem of bezinksel in een wijnfles
b) Franse flesmaat van 1/2 liter
c) opslagplaats van een wijnhandelaar
18.
Wat is "Tokay Pinot Gris" ?
a) zeer zoete Hongaarse wijn uit Tokay
b) markante, stevige witte wijn uit de Elzas
c) mengwijn van drie druivensoorten
19.
Wat is "Graves" ?
a) wijndistricct in de Bordeaux
b) serieuze wijnliefhebber
c) gemeente van de Côtes du Rhône Villages
20.
Wat is "walsen" ?
a) ronddraaiende beweging die aroma's los maakt uit de wijn
b) zinloze beweging uitgevoerd door wijnsnobs
c) wijn gemaakt van Welschriesling
21.
Wat is een "Barrique" ?
a) schip waarmee Port-vaten werden vervoert
b) eiken vat met inhoud van 225 liter
c) in barokke stijl opgetrokken wijnkelder
22.
Wat betekent "gisting" ?
a) witte schimmel op de druiven
b) omzetting van suiker in alcohol en koolzuur
c) het troebel worden van de wijn
23.
Wat is een "foudre" ?
a) een houder aan de buikriem om de snoeischaar in te steken
b) een waterslot op de gistingsvaten
c) een groot houten vat van enkele hectoliter
24.
Wat versta je onder "de spiegel" bij het keuren van wijn ?
a) de bovenzijde van de wijn in het glas
b) de gevormde wijnkristallen tegen de kurk
c) de droesem in de fles
25.
Wat is "Phylloxera" ?
a) een Griekse wijngod
b) een abnormaal kleine wijntros
c) een wijnluis
This is more feedback!
This is the feedback!
feedback!
Back to Top